2016. május 21., szombat

Néhány bejegyzéstípus, amivel az őrületbe lehet kergetni

Ahogy az elmúlt hetekben, hónapokban a blogokat nézegettem, feltűnt néhány dolog. Persze ezek korábban is léteztek, sőt, eléggé elterjedtek is voltak, de az elmúlt, aránylag rövid időben, egyre inkább elharapózott ezek száma. Mondhatni, egyfajta divat lett. Bár némelyiknek nem is tudom, mi értelme van. Ezeket gyűjtöttem össze.




Outfit bejegyzések
Mert igen, tényleg szép az a ruha.... De miért kell szinte ugyanolyan öltözetet feltenni, amit előtte már sokan? Legalább valami kis extrát tégy bele, akár a helyszín, a beállítás, vagy egy-egy kis apróság - de nagyon sokat tud javítani egy ilyen bejegyzésen, ha van benne egyedi. Sőt, ha egy alkalomra felveszel egy különleges ruhát, és arról készítesz egy ilyen posztot, az a legjobb, mivel az különleges, és ötletet adhat másoknak egy hasonló alkalomra.
Haul, vagy zsákmány bejegyzések
Ezek is jók, de kicsit unalmas már, hogy milyen kencéket vesz valaki, vagy, hogy még az egyszerű, csíkos pólót is felteszi. Kicsit talán izgalmasabb lenne, ha bemutatná ezeket az egyszerű darabokat, és utána, hogy mivel lehet felvenni, többféleképpen, de a legjobb, ha a friss beszerzés mellé esetleg egy átalakítás-tervet, képet, is beszúrsz. :)

Ez távozott a szekrényemből bejegyzések
Értem én, hogy nehéz megválni tőlük, vagy hogy sok eléggé sokáig és jól szolgált. De miért kell több bejegyzésben firtatni néhány pulóver és egyéb eszköz sorsát? A sminktermékek kicsit másabbak, mivel eggyel hasznosabbak, hiszem így már jobban megtapasztalhattad az adott kencét, és így egy jobb véleményt tudsz róla írni. Azok azok a bejegyzések, amik tényleg hasznosak.

Sminkekről szinte ugyanaz - egy egész bejegyzésben
Avagy az, amikor egy adott sminkcuccról körülbelül ugyanazt írja le valaki, amit már más is leírt. Rosszabb esetben szinte ugyanaz szerepel a bejegyzésben, amit a forgalmazó is leír a honlapján. Sokkal érdekesebb egy olyan írás az adott dologról, amiben leginkább az szerepel, mi tetszett benne, és mi a hibája. A hibák fontosak! Még akkor is, ha tesztelésre érkezett az adott sminktermék.

Az igazi megmondóemberek
Vagyis, amikor a századik kritikablogba fut az ember. (Mostanában valahogy elkerülnek a designblogok, amik gyakran volt ennek a B változatai, ahol nem csak kinézetet, de kritikát is lehetett kérni.) Ez jó blognépszerűsítésre, de egy idő után már kicsit egyhangú. Plusz az dicséretes, hogy önként vállalják, hogy más blogját átnézik, tanácsot adnak az írónak.
Vagy ami mostanában gyakoribb: az, hogy mindenki úgy érzi, mindent tud a világról, és eléggé bölcs ahhoz, hogy szinte bármiről véleményt nyilvánítson - sőt, hogy megmondja, kinek mit kellene tennie. Talán az ask.fm tehet róla, de ezt nem tudom bizonyítani. Mindenesetre tucatjával vannak olyan blogok, ahol tippeket akarnak adni. Néha, sőt gyakran, nem is olyan jó tippeket, vagy az egyediség hiányzik. Ezeket néhány személyes, vicces sztorival fel lehetne dobni. Ezek nélkül túl szárazak.
és igen, az én blogom is kicsit ilyen megmondó - jellegű lett...

Tabuk feszegetése
Kicsit az előző folytatása, mikor tabukról kezdenek el írni. Persze, nem nagyon vannak már tabuk, de azért mégis akad néhány téma, amiről nem nagyon szoktak beszélni az emberek úgy általában. Csak kicsit bosszantó már vagy tizedszerre ugyanazt a közhelyet olvasni arról a témáról. Üdítő lenne, furcsább gondolatokat is megismerni, vagy gondolatébresztő kérdéseket olvasni.

X tipp/tanács valamihez - bejegyzések
A végére hagytam a kedvenceimet. Ezektől garantált az agyvérzés. Miért kell valamit számszerűsíteni? Nem elég az, hogy újat mondasz benne? Vagy inkább azzal akarod lenyűgözni az olvasót, hogy itt nem tíz, hanem 10+1 tipp van? Hasonló még a hihetetlen, a nem fogsz hinni a szemednek, az imádni fogod, és a többi hasonlóan "egyedi" szó, ami a címben előfordul. Sokkal érdekesebb lenne egy félmondat, vagy egy ütős kis felvezető, esetleg egy brutálisan jó kép.

Tudom, nem nálam van a teljes igazság - hiszen nem véletlenül ezek a legnézettebb bejegyzések, bizonyára ez érdekli az embereket. Csak kicsit olyan, mintha egy kaptafára készülne a legtöbb bejegyzés.
Persze kivételek vannak, és ezeknek nagyon örülök! Hiszen rengeteg inspiráló bejegyzést olvastam már, amik a fentebb felsoroltak valamelyikébe besorolható, viszont mégis tudott újat mondani, és fellelkesített. Mert ilyen is lehet egy bejegyzés, akármiről is szóljon. Remélem, minél előbb lesz valami változás, hiszen a blogvilágra is ráfér néha egy kis "vérfrissítés". :)

Ti mit gondoltok erről? Mik azok a blogok, blogbejegyzések, amiktől csak a fejeteket fogjátok? És mik azok, amiket szívesen olvastok?

1 megjegyzés:

  1. Szia! Teljesen megértem, hogy unod a blogolási trendeket, ahogy az összes többi divatot hamar megunja az ember. Nagyrészt egyet is értenék, de a listaszerű bejegyzések mellett ki kell állnom, mert tény, hogy sokkal szívesebben olvassa az ember, mint a törés nélküli szövegeket. Ugyanitt megjegyezném, hogy vannak olyan posztok, amikhez talál a lista, és vannak olyanok, amikhez nem. Engem igazából az zavar, ha életigazságokat írnak listába (ezek önmagukban is zavarnak, csak igyekszem nem venni őket észre) - ember, elvileg "mély" tartalmú a bejegyzésed, gondolatokról és érzésekről van szó, akkor ne próbáld meg olyan elrendezésbe tenni, aminek a célja az, hogy az ember gyorsan tudja elolvasni. :D De vannak olyan bejegyzéstípusok, amikhez szerintem szükséges a lista, pl. az általad említett tippek. Tippeket és tanácsokat nagyon nehéz összefüggő szövegben olvasni, jó, ha az ember átlátja őket, és tudja, hogy mire számíthat.

    VálaszTörlés